
Znaleziono populację najrzadszego orangutana
11 kwietnia 2013, 12:18Międzynarodowy zespół naukowców odkrył ostatnio sporą populację najrzadszego podgatunku orangutana - orangutana sarawaskiego (Pongo pygmaeus pygmaeus).

Szacunki biomasy ssaków pokazują, jak bardzo zdominowaliśmy dziką przyrodę
28 lutego 2023, 09:15Ssaki to jedne z najbardziej znanych i rozpoznawalnych zwierząt. Niektóre ich gatunki stały się symbolami dzikiej przyrody i prób jej ochrony. Brak jest jednak ogólnie przyjętych zasad oceny ich łącznej biomasy. Zadania tego podjęli się eksperci z izraelskiego Instytutu Nauki Weizmanna, Uniwersytetu w Tel Awiwie oraz Uniwersytetu Ben-Guriona. Wyniki, uzyskane m.in. za pomocą algorytmu sztucznej inteligencji, mogą zaskakiwać.

Kręgi szyjne wskazówką co do przyczyny wyginięcia mamutów
25 marca 2014, 11:59Holenderscy naukowcy zauważyli ostatnio, że w szczątkach mamutów z Morza Północnego żebra szyjne występowały aż 10-krotnie częściej niż u współczesnych słoni (33,3% vs 3,3%).

Coraz mniej ptaków w Europie
3 listopada 2014, 13:31Od 30 lat w całej Europie dochodzi do znacznego spadku liczebności ptaków, informują eksperci z University of Exter, The Royal Society for the Proteciton of Birds i Pan-European Common Bird Monitoring Scheme (PECBMS). Zauważono też, że wzrosła liczebność niektórych rzadszych gatunków ptaków.

W ciągu 60 lat światowa populacja ptaków morskich zmniejszyła się o ok. 70%
17 czerwca 2015, 10:26Globalna populacja ptaków morskich zmniejszyła się od 1950 do 2010 r. niemal o 70% (69,7%). W ramach studium analizowano 162 gatunki, które stanowią 19% światowej populacji ptaków morskich.

Młody grindwal zginął przez delfiny?
3 listopada 2015, 16:21Eksperci uważają, że wyrzuconą na plażę w Dunvegan na wyspie Skye młodą samicę grindwala poturbowały delfiny. Obrażenia były na tyle poważne, że weterynarze musieli ją uśpić.

Jogurt z wit. D zmniejsza ryzyko miażdżycy u cukrzyków
24 listopada 2011, 09:55Poza nadciśnieniem czy paleniem tytoniu, cukrzyca stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że regularne jedzenie jogurtów wzbogaconych witaminą D obniża u diabetyków poziom cholesterolu oraz biomarkerów dysfunkcji śródbłonka.

Początki molekularne raka trzustki
10 listopada 2014, 11:42Naukowcy z Mayo Clinic w Jacksonville opisali etapy molekularne konieczne do tego, by produkujące enzymy trawienne komórki pęcherzykowe trzustki stały się zmianami przednowotworowymi.

Jak dieta wpływa na rozwój stwardnienia rozsianego
22 października 2015, 11:29Dotycząca stwardnienia rozsianego współpraca dwóch niemieckich uniwersytetów zaowocowała odkryciem, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi w ścianie jelita cienkiego i rozprzestrzenianiu autoreaktywnych komórek. Dla odmiany krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe hamują neurozapalenie.

Grafen 10-krotnie przyspieszy Wi-Fi
12 kwietnia 2016, 05:26Z artykułu opublikowanego na łamach Nature Communications dowiadujemy się, że naukowcy z Federalnej Politechniki w Lozannie (EPFL) i Uniwersytetu w Genewie stworzyli grafenowy mikrochip, który może nawet 10-krotnie przyspieszyć bezprzewodowe przesyłanie danych